För sånna som inte gillar hästar och hästhovar kommer här ett tråkigt hästhovsinlägg! :)
Igår hade vi en hovverkningseftermiddag i stallet, Veronika och jag. Conny, vår quartervallack fick turen att först få fina hovar.
Han har tidigare haft fång, och har sedan dess känts så ömtålig och har lätt för att bli lite halt.
Det behövs bara en galopp i hagen och han snubblar till...sen linkar han på ett par dagar.
Nu har ju Veronika gått verkningskurs hos Ove Lind, som forskat genomgående inom detta ämne och är flitigt anlitad.
I slutet av maj kommer han till Ö- vik och då ska jag absolut vara med. Ser fram mot det.
Varför anlita en hovslagare som på "gammeldags" vis formar hoven helt fel, där belastningen inte hamnar där den ska!? Varför slänga ut en massa pengar på nåt som ger hästen ömma hovar, överansträngda muskler, kotor och senor?! .. och varför blir hästar så lätt halt och får problem med ben, kotor, senor och ligament?!
Felaktig verkning, verkar vara svaret på alltihop. Sorgligt, men sant.. och , jo jag tror Ove Lind vet vad han pratar om. Kolla in hemsidan "Sund häst", där han förklarar alltihop. Han har för övrigt följt och studerat vildhästar veckovis i flera år, plus att han köper in kadaverhovar i tusental bara för att kunna studera och undersöka hovsjukdomar och dåligt verkade hovar.
Att fång inte kräver veterinärvård, bakvända skor och konvalesens... det känns snopet!
Så nu ska även mina hästar få friska hovar utan strålröta. Inte många vet hur smärtsamt strålröta egentligen är.
Jag är glad att jag fått upp ögonen för det här... tillslut. Efter att ha haft häst i 25 år...men lite sorgligt på ett vis.
Så här såg Connys hov ut efter verkningen. Lägg märke till att den vänstra strålen nu har kontakt med marken- som den ska för att kunna stimuleras på rätt sätt.
Strålen ska fungera som en avlastande trampdyna. Den ska känna av marken under hovarna, och innehåller en massa "känselsensorer".. Eller åtminstone i det vilda. Våra tamhästar har förlorat den egenskapen, då strålen aldrig stimuleras pga för höga hovväggar och skor.
Vet du hur hoven ser ut på en vildhäst? Vet du hur en icke "utflasad" hov ser ut, där inte hovslagaren slagit bort traktstöden?
Traktstöden är så viktiga för att hålla ihop hoven och för att den ska få rätt balans.
Alla våra hästar står med benen lite inunder sig... varför?..jo, därför att deras underutvecklade strålar har strålröta och gör jätteont. De försöker avlasta strålen...därför står hästarna så.
En av musklerna i bringan är så hård och ansträngd och trycker man på den är det bara att passa sig. De har jätteont även där, pga att de måste stå med benen inunder sig.
Jag känner mig ärligt talat dum som inte fattat detta tidigare... men bättre sent än aldrig! :) Nu ska mina hästar bli lyckliga hästar!
När vi verkat all fyra hovar på Connykillen, gick vi in och jag fixade lite käk. Sedan åt och drack vi gott.
Det blev en massa tjejsnack och surr, lite solsidan och sånt innan vi hoppade i säng vid halv två.
Kul med en egen kväll utan gubbar ibland! :) Sorry guys! ;)
..och tack Veronika för hjälpen och för en supertrevlig kväll! =P
Nu ska jag och grabbsen ut i den härliga solen!!!
Ses å hörs snyggingar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar